Lussekatter

 
 
Pamira hittade ett spännande recept på lussekatter som hon la upp på sin blogg för ett par veckor sedan, och i veckan testade också jag receptet. Supergoda blev de! Här kommer receptet.
 
 
 

Lussekatter

Du behöver:
• 2 paket saffran
• 150g smör
• 1 1/2dl socker
• ca 17 dl vetemjöl special
• 5 dl mjölk
• 1 paket jäst för söta degar
• 1 burk (250g) kvarg (samma sak som kesella)
• 1msk sprit
• 1tsk salt
• Russin till garnering

Gör såhär

• Stöt salt och saffran i en mortel. Häll på spriten och låt dra. Detta ska dra fram saffranssmaken.

• Smält smöret och häll på mjölken. När vätskan är 37grader så smular du ner jästen och rör runt tills dess att jästen löst upp sig.
• Blanda en del mjölet och sockret och tillsätt saffransvätskan, kvarget och degvätskan. Tillsätt mjöl allteftersom. Låt en bakassistent (eller dina egna händer) göra jobbet tills dess att degen släpper från kanterna. Degen ska inte vara bastant utan den ska precis släppa från kanten.
• Låt jäsa under duk o 40min ca. Passa på att sätta på ugnen på 225grader Celsius.
• Var försiktig med degen. Lägg upp den på ett mjölat bord och dela den i två delar.
• Skär försiktigt bort önskad mängd deg och rulla till lussekatter. Tänk på att försöka hålla kvar de stora fina luftbubblorna som tillkom under jäsningsprocessen. Knåda alltså inte degen efter jäsning.
• Peta in russinen.
• Låt jäsa på plåt i ca 40min till.
• Pensla med mjölk.
• Grädda i ca 7-8min eller tills de fått önskvärd färg. Låt svalna under duk på ett galler.

 

Mamma-barn-träff

 
I onsdags var jag och Harry på lekdate hemma hos Jane och henns små! När vi var mammalediga var vi duktiga på att ses, men nu när vi jobbar så blir det naturligtvis mer sällan. Väldigt roligt att träffa mina kära vänner och deras barn iallafall, jag tycker så mycket om dem!
Det är fantastiskt att vi prickade in år 2012 allihopa! <3
 
 
 
 
 
 
  
 
Prinsessorna Melonie och Hedda <3
 

Pepparkakshus

 
I måndags satte jag ihop delarna till årets pepparkakshus!
Snett blev det, men jag är nöjd ändå!